Tävlingen har succesivt förändrats och blivit tuffare under åren. Det första året som tävlingen genomfördes fick finalisterna ta med sig en färdig macka till juryn. År 2006 fick finalisterna på plats producera 20 stycken mackor på 45 minuter. Intresset från media för Mack-SM var stort redan från början, men under de senaste åren har detta intresse accelererat ytterligare.

Finalmackorna bedöms av en jury som undersöker smak, utseende, nyttighet, nytänkande, samt effektiviteten i tillverkningen. Utmaningen är att skapa en lunchmacka. Med bröd som bas ska lunchen vara mättande och nyttig. Sen får den tävlandes kreativitet avgöra om den ska ätas med händerna, med kniv och gaffel, om den ska serveras i låda, i smörgåspapper eller på tallrik, om den ska vara varm eller kall, enkel eller dubbel.

Råvarorna ska kunna hittas i hela landet alternativt kunna bytas ut mot lokala alternativ.

Juryn bedömer:

  • Brödet som bas
  • Att mackan har ett nytänkt helhetskoncept
  • Smak
  • Utseende
  • Att tillverkningen är effektiv och att kalkylen gör mackan prisvärd

Reglerna för finalen är att mackan ska tillverkas i 20 exemplar på 45 minuter. Brödet tas med färdigt. All annan fyllning ska tillverkas och skäras på plats. Endast kött, fisk, fågel eller annat protein får lagas/tillredas innan. Detta ska tas i anspråk när man konstruerar sin macka.

Anmälan till Mack-SM 2018 öppnar den 15 augusti.